Khamis, 9 Disember 2010

AYAM MASAK MADU

BAHAN2
1 ekor ayam
Garam
Serbuk kunyit
1 sudu rempah kari ayam
*1 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
*1 inci halia
2-3 sudu besar cili kering
3 sudu besar madu
1 sudu besar gula merah
2 sudu besar sos tomato/tomato puree
1 biji bawang besar-potong bulat
air
#bahan2 bertanda * di kisar halus
CARA2
-Potong ayam....bersihkan.Perapkan ayam bersama bahan2 yg dikisar,garam,kunyit dan rempah kari.
-perap ayam dalam 1-2 jam...pastu ambil ayam dan goreng hingga masak...tos dan ketepikan.Simpan bahan perapan untuk dibuat kuah.
-Panaskan minyak,gorengkan bawang besar hingga layu,masukkan lebihan rempah perapan tadi dan cili kering.tumis hingga terbit minyak.
-Masukkan sos tomato/tomato puree,madu,gula merah dan air.Akhir sekali masukkan ayam..biar nampak pekat sikit..tutup api.Siapppp

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...