BAHAN2
1 Ekor ayam
*3 biji bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*1/2 inci kunyit
*1/2 inci lengkuas
*2 batang serai
*1 sudu kecil ketumbar
*1 sudu kecil jintan manis
*10 biji cili padi (ikut kepedasan masing2)
2 sudu besar santan pekat
1 sudu besar madu
garam,gula,perasa
daun pandan secukupnya
#BAHAN BERTANDA * DIKISAR/TUMBUK
CARA2
-Ayam dibersihkan.potong kecil2 (su buang semua tulang).Gaul bahan kisar,madu,santan,garam,gula dan perasa dengan ayam.Su perap kejap dalam 1 jam.
-Buat poket dengan menggunakan daun pandan dan masukkan ayam kedalamnya.
-Balut ayam dengan daun pandan.Cara bungkus lebih kurang macam buat ketupat palas.Langkah demi langkah boleh tengok disini.
-Siap bungkus,goreng hingga perang keemasan dengan api sederhana.Angkat dan boleh dihidangkan.Aroma dan rasanyaaa.....besttttt dan sedappppp.
Belum digoreng
Taraaa...dah siappp tapi terhitam sikit...he..he..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan