Rabu, 22 Disember 2010

KUIH KOCI

BAHAN2
a)doh
2 cawan tepung pulut
1 cawan santan cair
secubit garam
*sape nak campur tepung pulut biasa ngan tepung pulut hitam boleh juga.Sini takde tepung pulut hitam.Kalau nak campur..11/2 cwn tpg pulut biasa dan 1/2 cwn tpg pulut hitam

b)
lebih kurang 1 cawan santan pekat campur dengan satu sudu besar tepung gandum..dimasak dengan api perlahan sambil2 kacau hingga jadi agak pekat.

c)daun pisang dilayur

d)Inti
1 biji kelapa parut
gula merah/gula melaka (agak2 lah ye)
satu sudu besar tepung gandum
sedikit air
-Campurkan air dan gula merah/melaka.Dah nampak gula cair..masukkan kelapa parut.Guna api perlahan.Dah nampak air nak kering..masukkan tepung gandum.Kacau sampai agak kering(biar lembab2 sikit..baru sedap inti)

CARA2
-Untuk doh..masukkan tepung pulut dan garam dalam bekas..tambahkan santan cair sikit2 sambil diuli hingga menjadi doh lembut.jadikan doh bulat2 kecil(ikut sukalah nak besar mana)
-ambil daun pisang yg dah dilayur..sapu sikit minyak kat atas daun tu.Ambil doh yg dah dibulatkan kecil2 pastu tekan sampai jadi leper..masukkan inti.Bulatkan semula doh.letak atas daun pisang (tekan sikit doh tu) dan isikan 1 sudu teh santan pekat(b) atas doh tu.Balutlah doh tu..ikut sukalah nak balut bentuk macam mana..su nak buat bantal tapi daun pisang keras la pulak (daun pisang apalah yg diorang import)..last2 camnilah bentuknya ..jadilah kan...kukus sampai masak..


Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...