Selasa, 21 Disember 2010

KEROPOK LEKOR

Sumber :MYRESEPI
BAHAN2 :
1 kg Ikan kembung/selayang
5-10 ulas bawang putih
1 kg tepung ubi/kanji
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
secubit garam
sedikit perasa
air
*aku gunakan 500 gram tepung ubi(sebab takde stok) dan selebihnya tepung 'nisha'.Aku tak gunakan tepung gandum

CARA2
-Asingkan isi ikan dari tulang.Blender isi ikan bersama bawang putih dan sikit air.Kemudian tuangkan kedalam bekas.
-Masukkan secubit garam,perasa,serbuk penaik dan tepung.Tepung tu jangan isi semua..isi sikit2.Uli/gaul sehingga tak lekat ditangan.Kalau masih lekat di tangan dan agak lembik..tambahkan tepung ubi/kanji
-Sapukan tangan dengan sedikit minyak,uli adunan dengan bentuk memanjang.Ikut sukalah nak panjang mana.
-Dah siap uli..didihkan air yang dicampur sedikit minyak(untuk elakkan keropok lekor lekat satu sama lain) dalam periuk .Air dah mendidih masukkan keropok lekor yang dah diuli tadi.Keropok lekor akan terapung dipermukaan air apabila dah masak.
-Bila dah timbul,angkat dan toskan.Bila dah sejuk bolehla dipotong dan terus goreng.
*Aku suka resepi ni sebab bila goreng..ianya garing diluar tapi lembut didalam.Pastu walaupun dah lama digoreng dan sejuk..ianya tetap lembut dan tak liat.

Baru sudah direbus
Yang ni pulak.... dah siap digoreng.


Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...