Macam macam cerita..ala2 rojak passembor,semua ramuan dimasukkan dalam satu pinggan.
Rabu, 1 Disember 2010
KERUTUP UDANG
Sumber:Mat Gebu
BAHAN2
1 kg udang galah(su guna udang biasa yg besar)
400 ml pati santan
160 ml sos tomato
2 camca besar kerisik
2 camca teh gula melaka
garam dan perasa
A
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cili merah
1 camca besar cili kisar
1/2 biji bawang besar
B
4 cm kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
C
3 cm kayu manis
2 bunga lawang
2 camca teh jintan manis
1 camca teh jintan putih
1 camca besar ketumbar
CARA2
-Udang dibersihkan.Cuci dan toskan.Lumur dengan kunyit dan garam.Goreng sampai udang kemerahan.Angkat dan toskan.
-Kisar halus bahan2 A.
-Masukkan bahan2 C dalam kuali dan goreng tanpa minyak hingga berbau harum.Kemudian kisar halus rempah tadi (guna blender kering).Ketepikan.
-Panaskan lebih kurang 100 ml minyak dalam kuali,tumis B hingga wangi.Masukkan bahan2 A(yg dikisar halus) dan tumis hingga harum.Tambahkan bahan2 C,kacau rata dan masak hingga naik bau.
-Tambahkan sos tomato,gula melaka dan pati santan.Kacau rata dan masak hingga mendidih.Guna api sederhana.
-Masukkan kerisik dan udang.Gaul rata,masukkan garam dan perasa.Masak hingga pekat (su biarkan cair sikit untuk nampak berkuah)
Labels:
UDANG
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan