Khamis, 29 Julai 2010

CAKOI TANPA ALUM

Tak boleh nak cerita panjang sebab laptop su ni tengah biul sikit.Jap jap mampus sendiri..sakit hati betul.Nak guna laptop abang malas la pulak sebab takde mouse.Nak bodek abanglah suruh beli yang lain..bagus punya bini kan,terutamanya bab2 menghabiskan duit laki...ha..ha..ha..lantaklah duit laki aku juga.Oklah kali ni resepi su rampok dari fp Kak Madiha.Sesape nak tengok yang original punya boleh pi sini

CAKOI TANPA ALUM

Bahan bahan
400 gm tpg gandum
4 gm yis segera
1/2 sdb shortening
1 sudu besar marjerin
1 biji telur
1 sudu kecil gula
1 sudu besar susu pekat/ gula (su guna susu pekat)
secubit garam
+ - 1 1/2 cwn air
cara cara
1. Cairkan marjerin & sejukkan. Campurkan telur dlm marjerin cair & kacau rata.
2. Masukkan yis & gula dalam air dan biar hingga yis kembang.
3. Satukan tepung, garam, shortening & susu pekat. Digaul sebati.
4. Masukkan campuran marjerin + telur tadi dan juga campuran yis & air tadi.
5. Uli hingga betul2 rata. Adunan biarkan agak lembik sedikit (melekat2 pd tangan).
6. Perapkan adunan sehingga lebih kurang 3 - 4 jam.
7. Bentukkan dan goreng dlm minyak panas yang byk.
*Cara membentuk cakoi: Pastikan taburkan tepung gandum secukupnya di atas papan canai anda. Sapukan juga tepung pada tangan anda secukupnya. Ambil 1/4 bahagian adunan dan letak di atas papan canai. Tabur tepung atas adunan td & canai memanjang setebal >< ½ inci. Gunakan pisau yg sesuai untuk memotong adunan yg dicanai tadi selebar >< 1 inci. Ambil lidi atau chopstik dan celup dalam air bersih (dlm gelas) kemudian basahkan hirisan tepung tadi. Tangkupkan tepung tadi menjadi sepasang biar melekat (fungsi air tu sebagai gam). Bila minyak dah panas.. tarikkan sedikit hirisan yg dah dilekatkan tu sebelum dimasukkan dlm minyak panas yg banyak. Gorenglah spt biasa. Cakoi sedap dihidang bersama kuah kari ataupun kuah santan yg manis.Kali ni su buatkan kuah sardin.


Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...