MIHUN SUP
BAHAN BAHAN
1 Bungkus mihun-su rendam dgn kunyit pastu celur
sedikit daging lembu-hiris pastu rebus kejap
2cm halia-blend
7 ulas bawang putih-blend
5 biji bawang merah-blend
2 kuntum bunga lawang
4 bunga cengkih
kulit kayu manis
air secukupnya
garam dan perasa
CARA CARA
1.Tumis kulit kayu manis,bunga lawang dan bunga cengkih.
2.Masukkan halia,bawang putih dan merah yang dah diblend/kisar.Tumis jap sampai naik bau pastu masukkan air rebusan daging,daging(yg dah direbus),air secukupnya,garam dan perasa.Biar mendidih pastu masukkan daun sup (su tak isipun sebab sini susah jumpa daun sup).Angkat pastu hidangkan dengan mihun yang dah dicelur dengan kunyit...taburkan daun bawang.Jangan lupaaaa...sambal kicap.Baru ada kick....
SAMBAL KICAP
BAHAN2
10 biji cili api - nak lebihkan pun boleh
2 ulas bawang putih
1 sudu besar gula
kicap manis
minyak
Cara cara
-Panaskan minyak.Goreng bawang putih dan cili api(cili belah sikit untuk elakkan meletup masa goreng).nampak perang sikit..angkat pastu biar sejuk.blend/tumbuk bawang putih,cili api dan gula.Pastu masukkan kicap.Dah siap..boleh makan.
*sambal kicap ni nostalgia betul.Teringat zaman belajar dulu ada kawan dari tangkak suka betul bawa balik dari kampung ke hostel.Petang2 beli goreng pisang cicah sambal kicap...fuhhh sedapnyeeee.Sambal kicap ni sebulan pun boleh tahan kalau letak dalam peti.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan