Chilli Crab
CHILLI CRAB
Bahan-bahannya
5 ekor ketam, dibersihkan dan dibelah 2
6 sudu makan sos tomato
1 biji telur, dipukul dengan 1/3 cawan air
1/2 cawan air
gula secukup rasa
garam secukup rasa
serbuk perasa, jika suka
minyak untuk menumis
Bahan untuk Dikisar
15 tangkai cili kering, direndam air panas
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Cara-caranya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Bila rempah telah garing masukkan air, sos tomato, garam, gula dan serbuk perasa.
2. Masak rempah sehingga ia mendidih kemudian masukkan ketam. Dibalik-balikkan sehingga ketam masak. Rasakan kuahnya, jika ada yang kurang tambah gula dan garamnya.
3. Telur yang telah dipukul bersama sedikit air dituang dan gaul rata. Angkat dan boleh hidangkan.
*Nota: Telur dicampur air supaya ia tidak bergentel bila digaulkan dalam rempah dan ia juga dapat memekatkan kuahnya
Masak Lemak Labu
Ni pulak geng untuk makan dengan chilli crab.Masak lemak labu.Kalau cara su kena isi lada hitam sikit untuk mengelakkan angin.Tapi alhamdulillah perut su ni tahan lasak.Makan labu takde apapun..adam pun ok je tak kembung(adam masih menyusu badan)..biasalah anak mak..tolak kayu dengan batu je..ha..ha..ha..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan