Isnin, 12 Julai 2010

ROTI KENTANG

Piala dunia dah berakhir.Penangan bola punya pasal..hari ni mata berat je nak tertutup.Bajet semalam taklah lewat sangat habis..last last tambah masa.Tapi apa pun tak kisah lah sebab spain menang..yahuuu.Harini masak simple je..singgang ikan aya/tongkol,rebus telur masin,goreng ikan kembung 3 ekor dengan sambal belacan.Yang kat bawah ni minggu lepas su buat..siap tayang FaceBook.Resepi ni su ambil dari fp Kak Madiha Jom layannnn (uli dengan tangan je tau..hu..hu..hu..)

ROTI KENTANG

Ni gambar sebelum bakar

Baru keluar oven




Bahan-bahan Doh ( dpt dlm 12 bun kecil )
250 gram tepung roti/tepung high protein
70 gram kentang yang telah direbus (buang kulit baru timbang)
100ml susu segar
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar gula
2 sudu besar marjerin / butter
4 gram yis ( 1½ sudu kecil)
1 biji telur gred A (dipukul sedikit)
Bahan-bahan Sos kastard
1 sudu besar tepung bird custard
½ cawan susu segar
1 sudu besar gula
Cara Menyediakan
1. Campurkan semua bahan sos custard dlm periuk dan kacau menggunakan whisker hingga semua sebati.
2. Masak di atas api yg paling perlahan sehingga pekat sambil sentiasa dikacau menggunakan whisker agar tidak bergentel.
3. Bila dah agak likat. Matikan api & sejukkan sos. Masukkan dalam piping bag & ketepikan dulu.
4. Kisar halus kentang rebus bersama susu segar. (resepi asal kentang dilenyek yer ) Tuangkan ke dalam bekas mengadun. Masukkan gula & telur lalu dikacau2 sedikit (kacau2 lebih kurang je)
5. Dalam bekas yg lain.. gaulkan tepung roti, yis segera, susu tepung hingga rata.
6. Masukkan bancuhan tepung tadi ke dalam bancuhan kentang sedikit demi sedikit sambil digaul rata. Uli sehingga menjadi doh yg lembut. (Jika doh terlalu lembik boleh tambah sikit tepong.. ikut resepi asal doh memang agak lembik sikit)
7. Masukkan marjerin / butter & uli lagi hingga doh menjadi licin & elastik.
8. Tutup doh dengan plastik & perap hingga doh naik 2 kali ganda. (Cara MaDiHa.. panaskan oven kejap..tutup suis oven.. pastu masukkan bekas doh tadi dlm oven & biar dia naik.. kejap jer dah naik). Sementara menunggu tu gliskan loyang dengan sedikit marjerin .
9. Bila doh dah naik tumbuk2 doh utk mengeluarkan angin. Lumur tangan dengan sedikit marjerin agar doh tak melekat2 pd tangan. Bahagikan doh kepada beberapa bebola yg kecil ikut saiz loyang anda .
10. Bulat2kan ketulan2 doh tadi & susun di atas tray & biarkan ia naik sekali lagi.
11.Panaskan oven dengan suhu 180C. (ikut oven masing2 ye.. MaDiHa guna 175C). Potong sedikit hujung piping bag sos kastard tadi lalu paipkan sos kastard di atas permukaan bun mengikut kreativiti anda.
12.Bakar roti selama 25 minit atau sehingga permukaannya nampak keperang2an. Glis permukaan bun dengan sedikit marjerin sejurus dikeluarkan dari oven. Sedia dihidangkan



Budak tak sabar nak melantak..he..he..he...

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...