TELOR MASIN
Bahan bahan:
Telor Itik/ayam
Garam secukupnya
Air suam
Cara2
Basuh telor bersih2 pastu jemur seharian bawah matahari.(su jemur kejap je sebab sini musim panas).Garam dicampurkan dengan air suam..kacau biar betul2 larut.Garam tu su tak ingat pulak banyak mana tapi agak2 sampai air suam tu nampak pekat keputihan sikit.Telor yang dijemur tadi (pastikan telor betul2 kering) masukkan kedalam campuran air garam.Biar dalam 2-3 minggu.Pastu bolehlah cuba rasa.Su biarkan hampir 3 minggu lebih sebab kulit telor ayam lebih tebal dari telor itik.
Basuh telor bersih2 pastu jemur seharian bawah matahari.(su jemur kejap je sebab sini musim panas).Garam dicampurkan dengan air suam..kacau biar betul2 larut.Garam tu su tak ingat pulak banyak mana tapi agak2 sampai air suam tu nampak pekat keputihan sikit.Telor yang dijemur tadi (pastikan telor betul2 kering) masukkan kedalam campuran air garam.Biar dalam 2-3 minggu.Pastu bolehlah cuba rasa.Su biarkan hampir 3 minggu lebih sebab kulit telor ayam lebih tebal dari telor itik.
LEMAK CILI API TELOR MASIN
Nilah menu hasil dari homemade telor masin..selain rebus boleh juga buat masak lemak.Selamat menjamu selera
Tiada ulasan:
Catat Ulasan