Khamis, 1 Julai 2010

Telor Masin

Hari ni last day along sekolah.Mulai esok cuti sekolah bermula sampailah 18 september nanti..fuhhh lamanya.19 September nanti along masuk year 1..teacher dia kali ni mrs J.Donaldson kelas Hedgehog.Apalah along nak buat cuti lama2 nanti..kesian juga dia.Kawan2 ramai yang balik kampung..takpelah along kawan ngan adam ye...Sekarang ni tengah memikir apa nak masak sebab stok lauk dah habis..tinggal telur je.Ada silap2 main order je ni..he..he..he..Yang kat bawah ni percubaan su buat telor masin (peberet su ni) Alhamdulillah menjadi.Cara nak buat simple jer tapi su guna telur ayam je lah..sini mana nak cari telur itik.Kalau kat Malaysia tak payah susah2 nak buat..boleh beli je (tapi rasanya dah mahalkan sekarang ni..) kat sini takde pilihan,nak makan kenalah merajinkan diri buat sendiri.Cara2nya su skodeng dari MyResepi (kenapa sekarang myresepi susah nak buka ye??)...su taip berdasarkan apa yang su ingat ye sebab blog myresepi bermasalah untuk dibuka.
TELOR MASIN

Bahan bahan:
Telor Itik/ayam
Garam secukupnya
Air suam
Cara2
Basuh telor bersih2 pastu jemur seharian bawah matahari.(su jemur kejap je sebab sini musim panas).Garam dicampurkan dengan air suam..kacau biar betul2 larut.Garam tu su tak ingat pulak banyak mana tapi agak2 sampai air suam tu nampak pekat keputihan sikit.Telor yang dijemur tadi (pastikan telor betul2 kering) masukkan kedalam campuran air garam.Biar dalam 2-3 minggu.Pastu bolehlah cuba rasa.Su biarkan hampir 3 minggu lebih sebab kulit telor ayam lebih tebal dari telor itik.
LEMAK CILI API TELOR MASIN

Nilah menu hasil dari homemade telor masin..selain rebus boleh juga buat masak lemak.Selamat menjamu selera

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...