Ahad, 18 Disember 2011

PUTERI AYU

Salam pagi ahad yang cukup sejuk.Makin hari suhu asyik turun je..beku rasa dalam rumah ni.Rasa macam nak jadi kambing jap..malesss mandi pagi2.Sembur perfume je banyak2..ha..ha..boleh ke macamtu.Harini suhu dah mencecah 10 celcius..perut pun memanjang lapar je dimusim sejuk ni.Tahun ni lah sejuk sikit sebab 2009 dengan 2010,winter tak berapa menjadi.Tahun ni je tetiba sejuk semacam.
Berbalik pada resepi...Sebenarnya puteri ayu ni pun dah lama aku buat .Tapi tulah..bila aku belek2 blog,baru perasan yang aku tak masukkan lagi entri puteri ayu.Aku buat sikit je sebab rumah ni tak ramai penghuninya.Aku guna resipi Rossitamz.Alhamdulillah menjadi dengan gebusnya.Aku buat separuh resipi di bawah.

Bahan-bahan ( 40 biji (bergantung pada saiz acuan) )

  • 5 biji telur (saiz kecil)
  • 250gm tepung gandum
  • 300gm gula
  • 2 camca teh ovallate
  • 1 camca teh baking powder
  • 250ml santan
  • Pewarna hijau
  • 2 camca teh paste pandan
  • Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)

Cara-cara

  1. Panaskan kukusan.
  2. Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
  4. Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
  5. Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
  6. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.


Yang takde kelapa tu..anak2 punya.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...