Rabu, 19 Januari 2011

JEM STRAWBERRY

Musim sejuk..strawberry pun ala2 sale juga.Harga makin murah.Oleh sebab aritu terbeli banyak..so daripada membazir aku buat jem.Resepi ni usha kat myresepi..mudah dan sedap.

BAHAN2
Strawberry 300 gram (aku punya lebih)
Gula pasir 90 gram
lemon jus-1/2 biji

Terbeli dua bekas.satu bekas kalau kat malaysia dekat2 RM5 kot
Basuh buah strawberry..pastu keringkan (lapkan buah tu).Masuk dalam periuk,gaul dengan gula dan biarkan dalam 10 minit.Nanti akan ada air keluar sendiri dari buah.Pastu..panaskan api kecil.Kacau selalu supaya tak hangus.Bila air dah keluar banyak..besarkan api untuk keringkan air.Kacau tanpa henti sambil pecah pecahkan buah.Bila air tinggal sikit..masuk lemon jus dan tutup api.

Siap..aku makan dengan ciskek pastu malam tadi buat strawberry muffin untuk bekal along pagi ni.(kat gambar nampak gelap dari warna sebenar.mungkin sebab aku guna handphone je kot)

2 ulasan:

AZLINA berkata...

Salam Sue, sedapnya jem strawberry, tmbh yg buat sendiri xde bhn awet..murah betui hrg kat sna, kalau akak pon mst beli bnyk2 sbb geram..:)

samsulaili berkata...

musim sejuk kak..biasalah.besar2 pastu manis pulak.Dah banyak jemulah pulak..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...