BAHAN2
Strawberry 300 gram (aku punya lebih)
Gula pasir 90 gram
lemon jus-1/2 biji
Terbeli dua bekas.satu bekas kalau kat malaysia dekat2 RM5 kot
Basuh buah strawberry..pastu keringkan (lapkan buah tu).Masuk dalam periuk,gaul dengan gula dan biarkan dalam 10 minit.Nanti akan ada air keluar sendiri dari buah.Pastu..panaskan api kecil.Kacau selalu supaya tak hangus.Bila air dah keluar banyak..besarkan api untuk keringkan air.Kacau tanpa henti sambil pecah pecahkan buah.Bila air tinggal sikit..masuk lemon jus dan tutup api.
Basuh buah strawberry..pastu keringkan (lapkan buah tu).Masuk dalam periuk,gaul dengan gula dan biarkan dalam 10 minit.Nanti akan ada air keluar sendiri dari buah.Pastu..panaskan api kecil.Kacau selalu supaya tak hangus.Bila air dah keluar banyak..besarkan api untuk keringkan air.Kacau tanpa henti sambil pecah pecahkan buah.Bila air tinggal sikit..masuk lemon jus dan tutup api.
Siap..aku makan dengan ciskek pastu malam tadi buat strawberry muffin untuk bekal along pagi ni.(kat gambar nampak gelap dari warna sebenar.mungkin sebab aku guna handphone je kot)
2 ulasan:
Salam Sue, sedapnya jem strawberry, tmbh yg buat sendiri xde bhn awet..murah betui hrg kat sna, kalau akak pon mst beli bnyk2 sbb geram..:)
musim sejuk kak..biasalah.besar2 pastu manis pulak.Dah banyak jemulah pulak..
Catat Ulasan