DOH BERMINYAK
-100 gram marjerin
-50 gm shortening
-300 gram tepung gandum
DOH BIASA
-700 gram tepung gandum
1 sudu kecil garam
air-dalam 2-3 cawan (agak2..boleh bentuk doh)
CARA2
Campur bahan doh biasa dan uli sehingga licin.Bahagikan doh kepada 8 bahagian.
Campurkan bahan2 doh minyak.Uli sehingga doh licin dan tak melekat.Doh seelok eloknya diuli sampai seolah olah nampak berminyak.Kalau tak uli dengan betul..nanti doh seolah olah pecah dan bila digoreng nanti doh jadi berderai.Bahagikan doh kepada 8 bahagian.
Ambil doh biasa..canaikan dan letak doh berminyak atasnya.Balut semula dan jadikan 1 doh besar.
Canaikan doh hingga nipis seperti roti canai.
Belah di tengah doh dan ambil satu bahagian..gulung seperti menggulung tikar.
Ini bermakna satu doh akan dapat 2 gulungan
Ambil satu doh dan terap/canai lagi dalam bentuk melonjong dan nipis..berhati hati semasa mencanai.Setelah dapat bentuk seperti di gambar..gulung semula seperti gulungan tikar
Doh yang telah digulung dipotong kepada 4 bahagian.Kalau nak saiz karipap besar sikit boleh potong 3 bahagian je..terpulang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan