Tanak beras pulut bersama dengan santan pekat dan sedikit garam.Masukkan 2 helai daun pandan(kalau suka).Tanak sampai masak tapi jangan terlalu lembik.
Setelah pulut siap ditanak..biar sejuk/suam2 pastu ambil sedikit pulut dan diuli seperti gambar.Pastikan adunan betul2 padat..kalau tak nanti masa potong,hancur lerrr jawabnya.Ikut sukalah nak tebal dan panjang mana.
Pulut yang dah siap diuli tadi..masukkan pula dalam daun pisang.Gulungkan kemas2.
Dah siap digulung dalam daun pisang..masukkan pula kedalam aluminium foil dan digulung elok.Pastikan gulungan betul2 kemas sebab takut nanti bila dikukus masuk air.
Pulut yang dah dibungkus dengan aluminium foil tadi..masukkan semula dalam periuk pengukus.Kukus sebentar.Kalau nak garing..ala ala makan lemang betul,masukkan dalam oven..bakar sekejap.
Taaarrrraaa siap..tapi tak berapa comel sikit sebab daun pisang kat sini...bapakkknyelaaahhh keras.Dah layur pun tetap keras ketung semacam je.Mana daun pisang lah gamaknye diorang import.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan