Jumaat, 30 April 2010

Pulut Kacau/Wajik

Apahal la dengan aku sejak dua menjak ni..banyak betul benda teringin nak makan..nak kata ngidam tak pulak(harap2 janganlah sikecik baru masuk setahun) nafsu makan kot..he..he..Lepas satu..satu aku rasa nak makan.Masalahnya benda yang aku nak makan tu semua memang takde dijual kat sini..kan susah duduk negara orang.Last2 takleh tahan keinginan nak makan aku ni..terpaksalah merajinkan diri masak sendiri(kesiankan..)Mula2 teringin acar buah..dah selesai dalam perutpun pastu teringin pulak nak makan Pulau Kacau /Wajik.Dulu2 rajin juga tolong mak buat pulut kacau...tapi bahan ingat2 lupa lah pulak.Yelah,dulu nak makan main suruh mak buat atau beli je..melambak lambak ada jual.Ish..ish..macammanalah nak buat ni..nafsu makan meronta ronta nak juga makan pulut kacau ni.Akhirnya macam biasa calling mak tercinta kat malaysia.Resepi yang mak bagi takde sukatan..biasalah orang lama tapi su pun macam mak,,masak2 ni jarang guna sukatan.Bahan2 yg mak bagi su olah2 sikit ikut bahan2 yg ada kat sini.Biasa mak guna gula merah/gula melaka tapi kat sini takde..santan pun belasah santan serbuk je..Inilah cara2 su buat..ringkas je tapi nak mengacau tu...seksa ooo sebab lama.Pasni teringin nak buat dodol tapi mengingatkan lamanya nak guna kudrat tangan utk mengacau..tangguh dulu kot.Kena bina otot2 tangan dulu bagi kuat sikit..he..he..he





Wajik/Pulut Kacau

Bahan2

500 g Beras Pulut
400 g Dark Brown Sugar ( x suka manis blh kurangkan)-masak dgn 1 cwn air
1 kotak coconut milk powder(larutkan dengan 2 cwn air jadikan santan pekat)
1 helai daun pandan
secubit garam

Cara2

-Rendam semalaman pastu kukus pulut.
-Dark brown sugar masak/larutkan biarkan sampai mendidih pastu tapis.Kalau nak guna gula melaka atau gula merah masukkan 300g gula merah atau melaka pastu campur 100g gula pasir.
-Panas balik gula yg dah ditapis pastu masak daun pandan dan garam.
-Nampak dah mendidih masukkan santan.Guna api kecil je(su guna dapur elektrik yg no 2 ) biar merenih sampai nampak gula tu pekat berkilat dan bertali (dekat sejam gak su kacau).Masukkan pulut yg dikukus tadi.Kacau rata sampai agak kering keluarkan daun pandan pastu masukkan dalam loyang.Tunggu sejuk pastu boleh ngap..

*lepas masuk pulut akan nampak macam berair semula tapi takpe terus je kacau sampai kering sikit.guna api kecil.

Insyaallah harap2 pasni dapatlah merajinkan diri buat dodol...

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...