Sabtu, 27 November 2010

ASAM PEDAS

BAHAN2
3 Keping Ikan tenggiri
1 bawang besar*
3 ulas bawang putih*
sedikit halia*
sedikit belacan*-dalam 1 ibu jari
1 sudu kecil lada hitam*-optional utk sape suka pedas
3 sudu besar cili kisar - ikut kepedasan masing2
sebatang serai-ketuk
sekeping hirisan lengkuas
Air asam jawa
daun kesum
bunga kantan
1 biji tomato/bendi
minyak
air secukupnya
CARA2
-Bahan2 bertanda* dikisar halus.
-Panaskan minyak.Tumis bahan kisar,serai,lengkuas dan cili kisar hingga pecah minyak.
-Masukkan air biar kuah mendidih pastu masukkan ikan.
-Masukkan daun kesum,bunga kantan dan air asam jawa.Kalau nak kuah lebih..masukkan air lagi sedikit.
-Akhir sekali masukkan garam,perasa,tomato dan bendi.Biar mendidih jap pastu bolehlah ngapppp.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...