Selasa, 17 April 2012

LAYAN UDANG PULAKKK...

Aku sudah peninggg..la..la..la..baru aku sedar salah taip semalam.Tersilap kata hari ahad.Adoi haripun dah tak berapa ingat.Harini nak publish gambar udang pulak.Takdelah comel macam tuan empunya asal resepi ni.Aku ikut sejibid resepi tapi cuma kurang rempah sebab takut sikecik tu tak tahan pedas.Pastu aku buang kulit udang..hero2 dirumah ni(termasuk abahnya) memang kalau makan udang..diorang nak yang dah togel dan dibuang urat belakang tu.Cerewet betul tau diorang ni..aku je jenis senang.Semua belasah je..janji kenyang.Tu sebab aku yang paling sihat dalam family ni..


UDANG GORENG BUTTER BEREMPAH
SUMBER : BLOG MASAM MANIS


1 kg udang ~ di buang kepala dan ekor, cuci bersih
1 tangkai daun kari ~ hiasan
2 sudu besar butter
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Perap
2 sudu besar rempah kari daging
1 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
secubit garam

Perap udang bersama bahan perapan anggaran 20 minit.
Kemudian goreng udang dalam minyak panas
Angkat dan toskan
Ketepikan udang.

Bahan Tumis
1 labu bawang besar dipotong dadu kecil
1 biji bawang putih ~ di cincang halus
5 biji cili padi ~ hiris halus kalau tak suka pedas kurangkan
2 tangkai daun kari ~ ambil daunnya dan hiris halus
CARA2
Panaskan butter dalam kuali
Tumiskan bahan tumis hingga harum
Kemudian masukkan udang dan gaul rata dan sebati
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
Taburkan daun kari ( hiasan) dan sedia dihidangkan

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...