sumber:kak azlina
SOTONG GORENG KUNYIT BERLADA
BAHAN BAHAN
1 kg sotong putih
2 papan petai (diambil isinya)-aku tak isi
3 biji ubi kentang dikupas & dihiris nipis
3 biji tomato dibelah 4 setiap satu
2 biji cili merah dihiris memanjang
1 labu bawang besar dihiris bulat
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
Serbuk kunyit secukupnya
1 sudu besar lada sulah
1 sudu besar gula
Garam (jika perlu)
BAHAN YANG PERLU DIKISAR
8 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
Sedikit halia
10 biji cili padi
CARA MEMBUATNYA
-Sotong dibersihkan seperti biasa & ditoskan terlebih dahulu.Gaulkan sotong dengan serbuk kunyit secukupnya & serbuk lada sulah dan ketepikan dulu
-Panaskan minyak anggaran 2 senduk besar dalam kuali dan goreng ubi kentang sehingga empuk, angkat & ketepikan dulu
-Goreng pula sotong dengan api yang kuat sehingga masak dan terus angkat sotong, jgn goreng lama sangat
-Dengan lebihan minyak yang ada, tumiskan bahan kisar sehingga naik aromanya, masukkan sos tiram & sos ikan dan gaul sebati
-Masukkan tomato, cili merah & bawang besar diikuti isi petai dan kacaukan sebentar
-Terakhir baru masukkan sotong goreng tadi, kacau sekejap & masukkan ubi kentang, gula & garam secukup rasa, kacau2kan lagi biar rata.Apabila sudah bergaul rata, boleh la ditutup api & sedia untuk dihidangkan

Tiada ulasan:
Catat Ulasan