
BAHAN2
3 ekor ikan kembong/apa2 jenis ikan lain
3 biji bawang merah-hiris
2 ulas bawang putih-hiris
sedikit halba campuran
daun kari-takde stok
rempah kari ikan-campur dgn sedikit air
asam jawa-ramas dengan sedikit air
1 sudu cili kisar-optional
garam dan perasa
santan
1 biji tomato-belah 4
bendi/timun sayur
minyak masak
CARA2
-Panaskan minyak pastu tumis bawang merah,bawang putih dan halba campuran.Biar sampai berbau harum pastu masukkan setangkai daun kari dan cili kisar(untuk sape suka pedas macam family aku).
-masukkan rempah kari yang telah dicampurkan dengan sedikit air.Tumis sampai rempah agak garing dan wangi ..bolehlah dimasukkan air asam jawa.Renehkan dengan api perlahan.Biar sampai pecah minyak .Nampak je dah pecah minyak.. masukkan santan.Masukkan juga ikan,bendi/timun sayur,garam dan perasa.
-Bila kuah dah agak mendidih dan ikan pun dah masak,masukkan tomato.Biar jap..bolehla tutup api.Kalau nak kari bertahan lama,rempah pastikan betul2 masak.

Tiada ulasan:
Catat Ulasan