Selasa, 18 Oktober 2011

SARAPAN NOSTALGIA...

Ooooo yehhh..aku suka sesangat sebab winter dah datang.Syok giler wehhh sebab boleh merayap keluar rumah dengan seronoknya.Dah seminggu aku mulakan aktiviti berjogging(takdelah lari2 tapi jalan laju2 sambil tolak stroller adam).Bila badan dah menggebusss barulah insaf nak mengeluarkan peluh.Harap2 kali ni azam nak kurus tak separuh jalan.Bila masuk musim sejuk ni..maghrig memang makin awal ler.Sekarang ni dalam 5.10 dah maghrib.Pukul 4 petang dah mula gelap...kalau pukul 5,memang dah gelap sepenuhnyalah.Pagi2 pun sekarang dah mula berkabus.Sejukkk..syokkk wooo.
Pagi ni aku buat sarapan yang masa aku kecik2 dulu memang mak suka sangat masak.Bahasa biasanya dipanggil lempeng kelapa tapi kalau family aku di kampung..diorang panggil lempeng nyoq/tempek nyoq.Sarapan yang dari dulu sampai sekarang tetap menjadi pilihan ramai orang.Masa kerja di kuantan dulu..aku suka makan lempeng kelapa yang di restauran depan padang bola dekat masjid besar kuantan tu.Alaaa masjid dekat dengan wisma negeri tu.Restauran tu dia memang khas jual lempeng kelapa..pagi2 penuh orang makan lempeng kat situ.


Aku suka buat garing2 sikit..baru ada ummmm.Pastu cicah ngan sambal ikan bilis.Laki aku belasah 2 ketul sebelum pi keja.Aku???tak kira lagi sebab tengah membelasah la ni sambil2 nengok komputer.

Khamis, 13 Oktober 2011

BURASAK

Bermulanya proses menyapu sawang2 yang cukup banyak diblog aku ni.Sebagai permulaan..aku mulakan dengan makanan tradisi orang bugis.Family laki aku bukan keturunan bugis..dia jawa campur bajau tapi jiran2 kawasan rumah mentua aku majoritinya orang bugis.Tiap2 tahun kalau balik hari raya,memang dapatlah merasa makanan tradisi bugis ni..burasak.biasanya diorang sertakan dengan ayam lengkuas.Burasak ni diperbuat daripada beras.Kalau tekak aku..memang sooodappp wehhh.Dia rasa nasi lemak2 masin sikit.Kalau mak mentua aku..dia biasanya hari raya buat kelupis.Sebenarnya kelupis tu cara buat sama je macam ketupat daun palas tapi yang membezakan hanyalah daun yang digunakan.Rasanya ketupat lebih bagus sebab tahan lama.Kalau kelupis ni..dua haripun dah mula nak basi.Mungkin sebab daun yang digunakan tu macam bergetah sikit kot.
Oklah sambung pasal burasak ni..yang gambar2 kat bawah ni pemberian dari jiran mentua aku.Kali ni dia bagi dua jenis.Burasak biasa(warna putih) dengan yang gunakan pulut hitam
 Yang panjang tu pulut hitam.Burasak ni biasanya 4 atau 5 biji diikat sekali dalam ikatan tali tu.

Aku lebih suka yang burasak biasa..warna putih.Sekali makan mesti jatuh cinta.Korang mesti cuba..takpun buat je sendiri.Sooonangg je.

KEMBALI BERSIARAN

Lama betul aku menyepikan diri.Sepanjang bercuti di Malaysia aku memang sengaja maless nak mengaktifkan diri di alam maya.Facebook pun aku langsung tak online.Sebabnya..aku memang betul2 nak bercuti dan menghabiskan masa dengan insan2 yang tersayang.Sebulan terasa sekejap sangat berlalu.Tup..tup..aku dah ada di Qatar semula.Uwaaa sedih sangat tinggalkan mak abah.Seronok bersembang dengan diorang sampai ketengah malam.Ada je yang nak dibualkan..rindu masa2 bersama mak,abah dan adik beradik.Semoga dipanjangkan usia dan dapat bertemu kembali tahun depan.Semoga aku masih ada peluang dan kesempatan untuk memeluk mereka.Rinduuuuu..hanyah Dia yang mengetahui.Buat adik aku yang selalu skodeng blog kak yang tak seberapa ni..tolong sampaikan salam sayang dan peluk cium dari kak yang jauh di negara orang.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...