Selasa, 16 Ogos 2011

AYAM GORENG LADA HITAM

Resipi ayam yang menjadi peberet keluarga aku terutamanya along.Kesuntukan masa untuk berceloteh kerana nak memasak untuk berbuka nanti.Jom layan resipi dari sini .korang boleh terjah blog ni sebab banyak resipi yang sempoi dan sedap2.




BAHAN2
800 gm Daging Ayam – di hiris
30 gm Bawang putih – di cincang
100 gm Bawang Besar – di potong dadu
10 biji Cili kering – di hiris kasar
100 gm Lada Bengala – Merah
100gm Lada Bengala – Hijau
4 sdm Sos Tiram
8 sdm Kicap Cair
4 sdm Lada Hitam – di kisar
100ml Minyak Masak
Garam dan gula secukup rasa
 
CARA2
-Panaskan minyak, tumis bawang putih , halia hingga naik bau.
-Masukan lada hitam , ayam, sos tiram. Kicap cair, dan kacau hingga rata.
-Masukan lada bengala, garam , gula dan kacau secukup rasa

LOMPAT TIKAM

Idea..idea..idea.Apalah agaknya aku nak masak arini.Buntu wehhh rasanya kepala sebab hari2 masak sampai kadang2 jadi blurrr.Kalau di malaysia boleh juga sesekali ngelat pergi bazar ramadhan.Semalam laki aku beli ayam sebab bini dia merungut lauk dah habis.Hambikk ko..5 ekor ayam dia beli sekaligus.Apa aku nak buat dengan ayam2 yang tersusun cantik je dalam peti tu.Jangan terkejut pulak bila bagitau 5 ekor ayam.Sini ayamnya cinonet jerr.Sekor biasanya dalam 600 ke 700 gram jer.Besar sikit je dari tapak tangan aku.Tapi harga..mak aiii mahal wehhh.Heran juga aku..apasal la ayam arab ni halus2.Dalam kepala ni rasanya nak buat rendang.Pokok kunyit pun tumbuh subur di balkoni.Bahan2 pun rasanya semua dah ada...humm jap lagilah fikir.Demam aku ni belum baik lagi..tapi boleh la masak2 lagi.Cuma batuk je makin teruk sampai kadang rasa nak terkencing dalam seluar.Adam ngan laki aku pun dah mula demam..batuk dan selesema.Setakat ni along je lah yang masih kuat..Banyak lagi gambar masak2 yang tak sempat aku tayang sebab kesuntukan masa.kali ni aku masukkan entry lompat tikam kelantan.

LOMPAT TIKAM KELANTAN
sumber : umi e myresipi


Bahan-bahan ( satu keluarga (4-6orang) )
  • A: Tepung hijau
  • 250gm tepung beras
  • 700ml santan cair
  • secubit kapur sirih (campur dalam santan cair)
  • secubit garam
  • sedikit pandan paste/pewarna hijau
  • B: Santan pekat
  • 1500ml santan pekat
  • 80gm tepung beras (untuk pekatkan santan)
  • secubit garam
  • C: Pulut merah
  • 1 cawan pulut
  • 1 cawan santan cair
  • sedikit pewarna merah
  • D: Air gula
  • 300gm gula melaka
  • 3 cawan air
  • sehelai daun pandan

Cara-cara

  1. Campur kesemua bahan A dan tapis
  2. Masak atas api hingga pekat
  3. Campur kesemua bahan B dan buat serupa dengan A (adunan B lebih cair dan lembut berbanding dengan A)
  4. Untuk C-Cuci beras pulut kemudian masak dengan air dan sedikit pewarna merah (umie masuk microwave je - cepat)
  5. D pulak-Masak gula melaka bersama air dan daun pandan hingga cair dan mendidih. Kemudian tapis.Aku guna brown sugar sebab stok gula melaka dah habis.
  6. Setelah semuanya siap, ambil serba sedikit setiap dari nya dan curahkan air gula secukupnya :)



Isnin, 15 Ogos 2011

VIETNAMESE SPICY LEMONGRASS CHICKEN

Alhamdulillah dah masuk hari ke 15 kita berpuasa.Cuaca di Qatar sekarang memang sangat..sangat panas.Minggu lepas laki aku hampir2 pengsan ditempat kerja.Disini kalau pitam ditempat kerja pada bulan puasa adalah perkara yang agak biasa la.Mungkin faktor cuaca.Bayangkanlah suhu kadang2 mencecah 50 celcius..bulan puasa pulak tu.Dah la sini pukul 5 pagi matahari dah mula memancar dengan amat2 terangnya.Kesian pulak dengan laki aku,tapi nak buat macamana..berkorban demi masa depan anak2.Along dalam tempoh kuarantin..aku tak benarkan dia main diluar sekarang.Cuaca terlalu panas..mudah sangat dapat penyakit.Aku pun sekarang tengah dapat pakej lengkap.Batuk..selesema..pening dan demam.Suara pun dah ngalahkan ella ni..10 hari je lagi nak balik malaysia.Harap2 cepatlah sembuh.Cerita pasal balik malaysia..hmmm entah kenapa tahun ni kurang sikit semangatnya.Cuti pun tak rancang lagi nak merayap mana..mungkin last minute kitorang belasahhh jelah merayap mana2 tempat menarik di Malaysia.Ikutkan aku rasa nak pergi melaka dengan genting..tapi tengoklah dulu sebab banyak benda nak diselesaikan.Jadual kitorang memang padat sebab banyak tempat kena pergi.Adatlah setahun sekali baru balik.Yang paling wajib pi kuantan tengok rumah kitorang.Panjang pulak bercerita pagi ni..baru2 ni aku usha resipi2 ayam di myresipi.Bukannya apa..hari2 masak ayam,sampai kehabisan idea.Musim panas ni aku memang tak pergi pasar beli ikan.Sini pasar bukan macam malaysia..dia jual luar kedai dan tak berbumbung.Tepi laut pulak tu.Panas wehhh..tak kuasa aku.Alternatifnya..hari2 mencekik ayam dengan daging je lah.Masa usha myresipi aku terberkenan dengan resipi ni..simple dan unik.Sedap ditekak family aku tapi aku kurangkan penggunaan gula sebab kitorang memang tak berapa gemarrr masakan manis ni.

VIETNAMESE SPICY LEMONGRASS CHICKEN
Sumber:tulip77 myresipi
 
  • 3 keping isi ayam, potong saiz kecil2-aku guna 1/2 ekor ayam
  • 3sb gula-aku kurangkan 2 sb
  • 2sb minyak masak
  • 3sb sos ikan
  • 3btg serai - ketuk
  • 1sb cuka
  • 1sb sos tiram
  • 1bj bawang besar - potong dadu
  • lada merah & lada hijau - potong menyerong

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap. Masukkan ayam & bawang.
  2. Lepas 5minit masukkan serai & lada. Perlahankan api & masuk bahan2 lain & gaul biar sekata. Jika kering masukkan sedikit air.
  3. Rasa & adjust apa2 yg terkurang. Hidang panas2 dgn nasi putih.

Jumaat, 12 Ogos 2011

KUIH LOMPANG

Salam pagi jumaat.Selepas bersahur tadi,mata takleh nak tutup la pulak.Layan komputer jap.Sejak dua menjak ni aku dah jadi hantu citer2 korea.Pantang ada masa je..mesti ngadap citer2 korea.Selalu aku tengok di Mysoju ataupun Dramacrazy.Aku paling suka tengok di dramacrazy sebab gambar videonya cantik dan laju jerr..takde buffering2 sangat.Bulan2 puasa ni kurang sikit masa tidur sebab sini 3.42 dah masuk subuh.Biasanya 2.30 aku dah bangun sahur.Malam pulak tidur dalam pukul 12..maknanya 2 jam setengah je aku tido.Kadang2 lepas subuh aku sambung tido tapi kalau sikecik bangun..tak jadiler sambungnye.Sekarang ni aku sedang menghitung hari untuk balik malaysia.tak sabar rasanya nak jumpa insan2 tersayang setelah setahun berjauhan.Raya tahun ni aku beraya di sabah...terus terang memang sedih juga rasa hati sebab tak dapat beraya bersama keluarga tercinta.Agak kurang sikitlah semangat beraya.Ikutkan perancangan asal beraya dipahang tapi last minute abang suruh beraya disabah.Memang mula2 dengar keputusan laki aku..kecewa giler sebab macam2 yang aku dah rancang dengan family di kampung.Diorang pun dah happy sangat2 sebab dari tahun lepas janji nak beraya pahang.Tapi..hummm terpaksalah redha demi menjaga hati orang tersayang.Mujur mak abah aku jenis memahami dan agak open sikit pemikiran diorang.Diorang pun tahu aku serba salah..Tutup buku citer pasal beraya.Bukan apa,kadang2 kerana giliran beraya ni pun..boleh jadi punca suami isteri bergaduh.Bagi aku..kadang2 kita perlu mengalah dan bertolak ansur.Jangan terlalu ikutkan hati (walaupun dalam hati menangis..buat2 happy lah juga).hummm baru2 ni aku buat kuih lompang.tekak ni teringin sangat nak makan.seumur hidup..nilah pertama kali aku buat sendiri.Alhamdulillah sedap bagi tekak aku cuma kurang comel sebab guna brown sugar je dan air menitis sikit masa kukus tu.Jom layannn kuih tradisi kita ni...Sumber dari myresipi

KUIH LOMPANG

Bahan-bahan

  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 1 sudu makan tepung ubi
  • 1 sudu kecil air kapur
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan gula merah
  • 2 cawan air
  • daun pandan
  • kelapa parut putih + secubit garam + daun pandan simpul - kukus kejap

Cara-cara

  1. satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. masak atas api kecil hingga gula larut. sejukkan sebentar
     
  2. satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. gaul rata
  3. kemudian tuang air gula yang telah sejuk tadi. gaul hingga sebati
  4. tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah di sapu ngan sedikit minyak.
  5. kukus 10 minit atau hingga masak. bila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya.
  6. hidang bersama kelapa parut yang di kukus tadi.


lubangnyer dah jadi tapi atas kurang comel sebab kena air kukusan.

Jumaat, 5 Ogos 2011

TALAM SUJI


SUMBER : MYRESIPI
  • BAHAN LAPIS BAWAH
  • 1 1/2 cawan tepung suji
  • 4 cawan santan pekat
  • 3/4 cawan gula pasir
  • Secubit garam
  • Sedikit pewarna kuning
  • BAHAN LAPIS ATAS
  • 4 cawan santan pekat
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 1 cawan tepung gandum
  • 3 sudu besar gula
  • 1 cawan gula merah

Cara-cara

  1. Masuk kesemua bahan lapis bawah ke dalam periuk dan kacau atas api perlahan hingga pekat.Tuangkan ke dalam acuan dan kukus selama 20 minit.
  2. Campurkan kesemua bahan lapis atas dan masakkan atas api kecil hingga pekat.Tuangkan lapisan atas ini di atas lapisan bawah yang telah dikukus tadi.Ratakan dan kukus semula selama 20 minit.


Khamis, 4 Ogos 2011

AYAM PERCIK

Salam ramadhan..arini dah masuk 4 hari kita berpuasa.Alhamdulillah masih diberi kesempatan olehNya untuk kita berjumpa bulan yang mulia ni.Bulan ramadhan tahun ni,aku masak simple2 dan tak terlalu banyak lauk.Bukan apa..takut membazir sebab di rumah ni tak terlalu ramai.Tahun ni,tahun kedua anak sulung aku berpuasa..semoga dia dapat habiskan 30 hari.Hari pertama ramadhan aku masak ayam percik,kangkung goreng belacan,ulam timun dan sambal belacan serta kuih seri muka.Hari kedua pulak ayam masak kicap,chili crab dan kuih tepung pelita.Semalam pulak..aku masak tomyam,ayam masak merah,goreng pedas kupang dan donat.Arini ni rasanya nak masak set nasi minyak je kot.Bulan puasa ni masa agak terhad untuk masukkan entry.Aku biasanya berkesempatan mengadap komputer ni waktu malam je..bulan puasa ni pulak malam agak sibuk.Itulah sebabnya asyik tertangguh je nak update blog.Arini ni aku masukkan resepi ayam percik yang aku ambil dari Myresipi.Sedap tapi bagi tekak aku..kena kurangkan kuantiti gula.So pandai2lah agak2 kuantiti gula tu 

AYAM PERCIK
Bahan-bahan ( Anggaran 2 ekor ayam )
  • 500 gm bawang besar
  • 50 gm halia - diblender
  • 50 gm lengkuas - diblender
  • 50 gm bawang putih - diblender
  • 5 batang serai - diblender
  • 2 cawan gula-aku kurangkan
  • 3 sudu stok ayam serbuk-aku guna 1 ketul kiub ayam knorr
  • 5 senduk cili mesin
  • 5 senduk cili sos
  • 1/2 kg santan
  1. Campurkan semua bahan dan dimasak sampai mendidih
  2. Apabila sudah mendidih, masukkan ayam hingga separuh masak
  3. Asingkan ayam dan siap untuk dibakar, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan di atas ayam nanti
  4. Bakar dan siap untuk dimakan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...