Selasa, 30 November 2010

MAHALNYA.....

Kalau tengokkan harga..aduhai rasa macam becinta jer nak beli.Tapi bila ingatkan kesedapan,kenikmatan dan kepuasan..buat2 pejam mata je lah masa membayar.Ni bukan aku yang teringin tapi cik abang tersayang.Lantaklah..dah namanya nak makan.Along paling banyak makan..goreng bodo pun dia boleh belasah.'Sedaplah mama.cam manis je" siap pesan suruh beli lagi..ish..ish..ish.. Ye lah tu..sibbaik anak dua.Kalau ramai memang tak cukup.Udang ni sempat masak dua kali je.Buat sambal udang dengan kerutup.Resepi nanti masuk kemudian
Sekilo 75 rial.Malaysia dalam RM 70 kot.Ambil sekilo lebih..udang saja dah dekat 100



Niler udangnya.Besarnya boleh tahanlah..tapi sedap udang galah lagi


Ada ke si kecik ni boleh takut nengokkan udang ni.Mencicit dia lari bila mama hulur udang depan mata.
Sini biasalah rega barang2 sini..tapi padanlah dengan gaji.Seminggu barang dapur je memang bajet 400 rial..sebulan???adalah kot dekat2 2000 rial.Banyak???takdelah..standard sinilah tu.Mula2 datang terkezut juga nengok harga barang2.Tapi sekarang dah lali..bila balik malaysia..rasa macam semua benda nak beli.Murahnyalah barang2...Malaysia terbaikkkkkk...

Isnin, 29 November 2010

HAPPY BIRTHDAY

Happy birthday..happy birthday..happy birthday untuk suami yang tersayang.Semalam genap umur abang 32 tahun..kejap je kan.Sedar tak sedar usia makin bertambah.Terima kasih kerana menjadi kawan yang setia,kekasih yang romantik dan suami yang amat penyayang.Pengorbanan dan penat lelah abang untuk ayang dan anak2 tak terbalas rasanya oleh kami.Terima kasih juga kerana menjadi abah yang amat baik dan penyayang...abang jenis tak pandai menunjukkan kasih sayang tapi di sudut hati ayang tahu..abang amat menyayangi anak2 dan isteri abang yang sekarang ni banyak songeh dan kuat membebel..he..he..he..oklah tu sebab abang pendiam,so kenalah ada bini pot pet pot pet sikit..kalau tak mesti macam duduk dalam gua....Sunyi sepi je suasana. Semoga abang semakin matang,sihat selalu,murah rezeki (boleh ayang tumpang sekaki),panjang umur dan apa lagi yeee..makin handsome...uhhhhh takleh..takleh..takleh..nanti saham tinggi,awek ramai ngorat.Bahaya woooo..takdelah gurau je..jangan marah sayang..mmmuuuuaaahhhh...






Makin kurus abah melayan hero dua orang ni..tambah2 si tembam.Takpe ye bangggg baru dua.
Dua je ke???he..he..he..cukup kuota dah ye bosss.

Sabtu, 27 November 2010

ASAM PEDAS

BAHAN2
3 Keping Ikan tenggiri
1 bawang besar*
3 ulas bawang putih*
sedikit halia*
sedikit belacan*-dalam 1 ibu jari
1 sudu kecil lada hitam*-optional utk sape suka pedas
3 sudu besar cili kisar - ikut kepedasan masing2
sebatang serai-ketuk
sekeping hirisan lengkuas
Air asam jawa
daun kesum
bunga kantan
1 biji tomato/bendi
minyak
air secukupnya
CARA2
-Bahan2 bertanda* dikisar halus.
-Panaskan minyak.Tumis bahan kisar,serai,lengkuas dan cili kisar hingga pecah minyak.
-Masukkan air biar kuah mendidih pastu masukkan ikan.
-Masukkan daun kesum,bunga kantan dan air asam jawa.Kalau nak kuah lebih..masukkan air lagi sedikit.
-Akhir sekali masukkan garam,perasa,tomato dan bendi.Biar mendidih jap pastu bolehlah ngapppp.

PUDING KARAMEL


BAHAN2 SOS KARAMEL
1/2 cawan gula pasir
sedikit air
- Panaskan gula dengan sedikit air dalam loyang hingga gula cair dan bertukar kuning.Jangan terlalu lama sehingga perang..nanti sos jadi pahit.

BAHAN2 PUDING
6 Biji telur
1 tin susu pekat manis
1 tin air (tin susu pekat manis)
1/2 cawan gula pasir
1 sudu teh esen vanila
CARA2
- Pukul telur sampai kembang
- masukkan pula susu pekat manis dan air.Su guna whisker je..nak lagi senang,masuk semua dalam blender.
- Masukkan adunan dalam loyang sos dan kukus selama 25-30 minit.
- Dah masak,biar sejuk kejap pastu simpan dalam peti
- Dah betul2 sejuk baru keluarkan dari loyang.


Rabu, 24 November 2010

KUIH SIPUT

Bahan2
4 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1 biji telur
1 senduk marjerin
1 cawan santan
sedikit air ais
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu kecil serbuk udang kering
1 sudu rempah kari daging
garam
daun kari

Cara2

-Gaul semua bahan2 kecuali santan,air ais dan daun kari.
-uli dengan santan hingga menjadi doh.Sekiranya adunan agak keras,masukkan sedikit air ais (pandai2 agak..jangan terlalu lembik)
-ambil/cubit sedikit adunan..buat bulat pastu tenyeh je kat atas acuan kuih siput.Gentel sampai habis pastu bolehlah digoreng.
-daun kari tu masukkan masa kuih siput tu hampir2 masak (nak perang2 sikit).insyaallah kuih siput ni rapuh je..tak keras sebab isi santan dengan air ais.

Ahad, 21 November 2010

MUSIM MENGETAM KEMBALI....


Lama betul tak mengupdate..ada sedikit masalah yang membantutkan aku untuk masukkan citer2 terbaru.Rasanya masalah tu dah settle,so bolehlah aku menyapu habuk2 kat dalam blog ni..
Macam biasa..masuk je musim sejuk,kat qatar ni paling best sekali aktiviti crabbing.Tapi kalau malas nak masuk dalam air (macam laki aku kot..takut sejuk..he..he..jangan marah ye bang) pergi je pasar.Berlambak lambak ketam kat situ..hidup2 lagi.Harga pun murah2 dah sekarang.Pagi tadi pi pasar,ikan kembung pun harganya cuma 5 rial...tenggiri rasanya 20 rial.Ikan kerapu pun tadi aku beli sekilo cuma 20 rial.
Tapi sepanjang musim crabbing ni ,aku belum berkesempatan pergi lagi sebab cik abang dari balik malaysia aritu memanjang sibuk.Hari2 balik malam..hari cuti pun kena keja,sedih wooo sebab takleh pi merayap.Gambar2 ketam kat bawah ni ada kawan yang bagi (makasih ye mama gee..he..he..lain kali boleh bagi lagi).Along la yang paling gumbira sebab mamat tu hantu ketam.Sibbaik tak bagi yg hidup2 lagi..kalau tak memang aku masukkan dalam peti bagi mati dulu.Serik dah weiii kena sepit ngan ketam.Sakit woooo.Sebenarnya nak tunjuk ketam je..tapi biasalah ada juga model kecik tu nak enterprem..macamlah emcem sangat..he..he...


seronok adam main2 ngan ketam..dia buat macam mainan la pulak



Banyak juga ketam yg dibagi mama gee..manis sebab fresh lagi.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...